Wat feedback met je brein doet

Two adults discussing work and collaborating in a modern office lounge area.

Stel je voor: je zit in een teammeeting waarin iedereen open en eerlijk feedback geeft. De ene collega prijst je om je doorzettingsvermogen, een ander wijst je op een onduidelijk stukje in je rapport. Voel je dat lichte ongemak bij kritiek, zelfs als het goed bedoeld is? Of juist die positieve energie bij een compliment? Daar heeft ons brein een flinke vinger in de pap.

Wanneer we feedback ontvangen—of dat nu positief of negatief is—treedt er in de hersenen een boeiend proces op. Bij een compliment maakt je brein dopamine aan. Dat werkt als een natuurlijke beloningsprikkel, waardoor je je gemotiveerd voelt om door te gaan op de ingeslagen weg. Ontvang je echter kritiek, dan kan je brein dit onbewust als een ‘bedreiging’ interpreteren. Je stresssysteem schiet in de actiestand, cortisolwaarden stijgen en je lichaam bereidt zich voor op een confrontatie. Hoewel dit in milde vorm kan helpen om gefocust te blijven, kan het ook omslaan in paniek of weerstand.

Voor leiders, ondernemers en C-level professionals is het cruciaal om te weten hoe je deze natuurlijke reacties in goede banen leidt. Je wilt dat je team niet in de stress schiet, maar wél leert van kritische punten. Hieronder vind je enkele praktische inzichten:

  1. Regelmatig en laagdrempelig
    Als kritiek onverwacht en zelden komt, voelt het als een ‘grote gebeurtenis’ en neemt de stressreactie toe. Regelmatige, korte feedbackmomenten normaliseren het proces en maken het minder beladen.
  2. Stel de juiste vragen
    In plaats van direct te zeggen wat beter moet, kun je ook vragen stellen als: “Hoe denk jij dat dit anders kan?” of “Waar liep je precies tegenaan?” Zo activeer je het probleemoplossende deel van het brein en geef je de ander eigenaarschap over de verandering.
  3. Zelfreflectie als leider
    Hoe reageer jij zelf op feedback? Neem de tijd om je eigen stresssignalen te herkennen en oefen ermee om niet direct in de verdediging te schieten. Daarmee geef je het goede voorbeeld aan je team en creëer je een veilige cultuur waarin fouten maken en leren vanzelfsprekend worden.

Uiteindelijk is feedback een krachtig hulpmiddel om je organisatie vooruit te helpen. Door te begrijpen wat er in de hersenen gebeurt, kun je feedbackmomenten zó vormgeven dat mensen zich gemotiveerd voelen om te groeien en samen te werken. Dat is niet alleen prettig voor het individu, maar zet ook de toon voor een toekomstbestendige bedrijfscultuur.

Two adults discussing work and collaborating in a modern office lounge area.
Scroll naar boven