Eigenaarschap als sleutel tot succesvolle verandering
Organisaties veranderen voortdurend, maar niet elke cultuurverandering slaagt. Vaak ontstaat weerstand of vallen teams terug in oude gewoontes. Hoe doorbreek je dit patroon? Door een omgeving te creëren waarin eigenaarschap centraal staat. Mensen die zich echt verantwoordelijk voelen, zijn bereid hun gedrag aan te passen en samen te bouwen aan een duurzame, nieuwe cultuur.
Wat versta ik onder eigenaarschap?
Eigenaarschap gaat verder dan simpelweg je werk doen. Het betekent dat je je persoonlijk betrokken voelt bij de resultaten en de missie van de organisatie. Je denkt niet in ‘ik heb mijn taak gedaan’, maar in ‘hoe kan ik bijdragen aan het totaal?’. Zo ben je meer geneigd het perspectief van andere ook mee te nemen. Zorg je dat je pro-actief communiceert. En als je zo’n mindset hebt, ben je eerder geneigd actief mee te denken en verbeteringen voor te stellen.
De grote uitdaging
Onze hersenen zijn geneigd op safe te spelen; we kiezen vaak voor het bekende. Bij cultuurverandering is het nodig dat mensen willen en durven experimenteren. Een gevoel van eigenaarschap versterkt de intrinsieke motivatie en vermindert de angst voor fouten. Je creëert als het ware een psychologische ruimte waar medewerkers zich vrij voelen om nieuwe ideeën uit te proberen.
Cultuurverandering werkt alleen als mensen zich écht betrokken voelen bij het nieuwe verhaal. Eigenaarschap is hierbij de hefboom. Het geeft medewerkers de motivatie en durf om buiten hun comfortzone te treden en samen de gewenste cultuur vorm te geven. Als leider kun je dit proces aanjagen door helder te communiceren, vertrouwen te geven en voorbeeldgedrag te tonen. Zo maak je van een abstract begrip als ‘cultuurverandering’ een concreet en duurzaam succes.
