Zomerzon, tijd voor een drankje?

0 Comments

We zitten al een paar maanden weer in de zomerzon en ook komend weekend zal weer ruimte zijn voor wat ontspanning in de zon. Bijvoorbeeld heerlijk in het zonnetje kunnen zitten op een terras en een drankje doen. Al heeft dat alcohol natuurlijk wel negatieve effecten voor ons lichaam. Laten we die is nader bekijken vandaag!

We weten allemaal al van jongs af aan dat alcohol op het centrale zenuwstelsel werkt, er voor zorgt dat je zelfvertrouwen omhoog gaat (Hold my beer) en dans skills enorm verbeterd. Maar wat ook belangrijk is om te weten is dat alcohol per gram maar liefst 7 koolhydraten heeft en dat die weinig opleveren, behalve een extra bandje om de buik.

Voedselafbraak

Alles wat je lichaam in komt qua voedsel wordt afgebroken, verwerkt tot kleine stukjes. Dit gebeurd ook als alcohol je lichaam in komt. Maar, terwijl dit gebeurd wordt de afbraak van ander voedsel gestopt. Je lichaam ziet alcohol als een toxische stof en wilt er zo snel mogelijk van af en geeft het prioriteit. Tijdens de afbraak van alcohol worden er verschillende stofjes gevormd, acetyl-CoA en NADH. Beide zijn betrokken bij vetopslag. Zo zorgt de tweede er voor dat je lichaam op ten duur steeds meer energie gaat opslaan in vetzuren1. Je stofwisseling wordt er door aangepast en je krijgt steeds sneller opslag van vetzuren. Wat je terug ziet in je lichaamsopbouw.

Energieverbruik

Je lichaam verbruikt constant energie. Dit kan het halen uit vetten of uit suikers. Bij lage inspanning gebruikt het liever de energie uit vetten, als er snel energie geleverd moet worden is de voorkeur suikers. Echter, alcohol verstoort dit proces. Uit onderzoek is gebleken dat door het nuttigen van alcohol de energieopname uit vet tot 87% kan afnemen2. En dit gaat meerderen uren door3. Neem jij dus naast je drankje ook een vettige snack, dan wordt die voornamelijk opgeslagen als vet.

Tijdens een dagje strand is een biertje genieten.

Dus geen alcohol?

Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Ga uit van wat je wilt bereiken, waar jij naar toe wilt trainen. Als je persé die zichtbare buikspieren wilt hebben, dan is het beter om je drankje te laten staan. Maar in veel gevallen kan je nog gewoon 1 á 2 keer peer week 2 drankjes nemen. Dan pak je ook de voordelen mee van alcohol, zoals het verlagen van je bloeddruk. En je moet af en toe ook gewoon genieten. Zie dit dus niet als een artikel om je leven een stuk saaier te maken. Het is gewoon goed om de kennis te hebben wat er gebeurd in je lichaam.

R.F. Boogaard

  1. Bullock, C. (2010). The Biochemistry of Alcohol Metabolism—A Brief Review. Biochemical Education, 18(2), 62-66.
  2. Shelmet, J.J., Reichard, G.A., Skutches, C.L., Hoeldtke, R.D., Owen, O.E. and Boden, G. (1998). Ethanol Causes Acute Inhibition of Carbohydrate, Fat, and Protein Oxidation and Insulin Resistance. Journal of Clinical Investigation, 81(4), 1137-1145.
  3. Cederbaum, A. (2012). Alcohol Metabolism. Journal of Clinical Liver Disease, 16(4), 667-685.

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *