Fitter dan Fitst!

0 Comments

Veel mensen hebben het doel om fitter worden. Top, dat kan! Maar, wat is “fit zijn” nou eigenlijk? Is het zo veel mogelijk gewicht kunnen optillen, of juist heel lang kunnen rennen? Dit zijn twee factoren die er mee te maken hebben, maar er zijn er nog meer. Welke? Dat lees je hieronder.

Coördinatie

Hoe goed ben je in het aansturen van je spieren? Reageren je spieren links en rechts even goed op stimuli vanuit je hersenen? Spieren trekken samen doordat er vanuit je hersenen signalen verstuurd worden, aangekomen bij de spier wordt een proces in gang gezet dat de contractie mogelijk maakt. De signalen gaan via je zenuwstelsel naar bepaalde “motortjes” die de spier stimuleren. Dit wordt ook wel proprioceptie genoemd. Dit is je vermogen om je spieren juiste signalen te sturen zodat je op de gewenste manier beweegt. Door te sporten verbeter je de verbinding tussen de hersenen en je spieren. Zodoende kan je steeds uitdagendere oefeningen doen, beweeg je effectief & efficiënt en heb je minder kans op blessures.

Lenigheid

Het is belangrijk om je spieren op lengte te houden. Te korte spieren kunnen namelijk niet optimaal samentrekken, leveren zo minder kracht en zijn blessure gevoelig. Door goed te stretchen, of een goede massage, krijg je de spier na inspanning weer goed op lengte. Als je spieren goed op lengte zijn zorgt dit voor een betere houding en vergroot het je bewegingsuitslag. Als je spieren niet op lengte zijn worden bewegingen moeilijker om uit te voeren. Je krijgt in het dagelijkse leven last (stijf, stramme spieren) en, zeker op latere leeftijd, je mobiliteit gaat er onder lijden. Probeer daarom twee keer per week even 10 minuten voor jezelf wat stretches te doen. Dan kan je daarna weer meer uit je training halen!

Snelheid

Hiermee wordt bedoeld het vermogen van de spieren om in een zo kort mogelijke tijd aan te passen. Bijvoorbeeld dus hoe snel een spier zich kan aantrekken. Dit hangt samen met je proprioceptie, maar ook diverse chemische processen in je lichaam spelen hier een rol bij. Door te trainen zorg je er voor dat deze processen beter verlopen. Om je snelheid te trainen kan je gebruik maken van bijvoorbeeld SAQ training. Dit staat voor Speed, Agility and Quickness. Tijdens zulke trainingen is het reageren, wisselende bewegingen en in hoog tempo.

Kracht

Volgens sommige is dit het enige waar het om draait, maar de andere factoren zijn net zo belangrijk voor je algehele fitheid. Bij krachttraining is het doel om de belastbaarheid van de spieren, pezen en banden te verhogen. Verder wil je verschillende spieren beter laten samenwerken en het aantal motortjes (zie coördinatie) dat aangaat verhogen. Door met weerstand te trainen zorg je er voor dat je overload krijgt. Hierdoor worden je spieren gestimuleerd om groter en sterker te worden, zodat ze de volgende keer de zware belasting wel aan kunnen.

Uithoudingsvermogen

Bij het uithoudingsvermogen gaat het om het cardiovasculaire systeem en om het respiratoire systeem. In deze systemen zitten onder andere je hart en longen. Met interval of duurtraining zorg je er voor dat deze groter worden en efficiënter gaan werken. Je lichaam heeft zuurstof nodig, dat weten we allemaal. Als jouw longen in 1 teug meer zuurstof binnen kunnen brengen en jouw hart met 1 hartslag meer zuurstofrijk bloed kan rondpompen kan je inspanning langer volhouden. En in rust zorgt dit voor een lagere en meer gecontroleerde hartslag. Dat scheelt weer energie, die je dan voor wat anders kan gebruiken!

Fitheid is dus niet het een of het ander, maar juist al deze factoren. En als jij fitter wilt worden moet ook al deze factoren mee nemen in je trainingen. Dan boek je de meeste progressie. De factoren versterken elkaar namelijk allemaal, in het lichaam werkt alles samen. Heb je vragen? Laat het me weten!

Ronald F. Boogaard

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *